Geluidsoverlast van motoren

In Nederland zijn er meer dan 700.000 motoren. De meeste motorrijders houden zich goed aan de regels, maar er is ook een groep die het geluid van hun eigen motor bijzonder prachtig vindt en dit zo hard mogelijk wil laten klinken.

Het is al lang bekend dat motoren veel overlast veroorzaken en veel mensen hebben daar last van. Er is geen regelgeving die kan helpen bij het beperken van overlast door motoren. Een aanpassing van de geluidsnormen voor nieuwe motoren kan verlichting in de toekomstoplossing bieden, maar het is onzeker en heel langdurig. En er blijft nog altijd een groep motorrijders die kleine aanpassingen aan hun eigen motor illegaal doorvoeren om het geluid sterker te maken. Dat gaat geen regelgeving veranderen. Er is veel meer handhaving en meer aandacht nodig voor geluidsoverlast.

Bewoners pleiten op veel plekken voor afsluiting van wegen voor motorrijders tot er een andere oplossing komt. Dat is heel begrijpelijk. De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) strijdt tegen geluidsoverlast van motoren, omdat mensen letterlijk ziek worden van lawaai.

Klik hier voor meer informatie over de rapportage en de video.

(Bron: Een vandaag Avro/Tros)