Nieuwe en grote plannen langs spoorwegennet?

“Het oplossen van de wooncrisis en het halen van de klimaatdoelstellingen zijn twee belangrijke doelen in het regeerakkoord. Om die te halen heeft het kabinet grote plannen met het Nederlandse spoornet. Langs het spoor moeten nieuwe woningen komen en het goederenvervoer over het spoor moet flink groeien.

Maar omwonenden zien de geplande forse toename van het treinverkeer met lede ogen aan. Ze trillen nu al in hun bed en vrezen voor blijvende schade aan hun huis.

‘Een aardbeving’

Tussen 2018 en 2040 groeit het goederenvervoer over het spoor met 30 tot 50 procent, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast moeten er tot 100.000 woningen per jaar bijgebouwd worden vanwege de woningnood, staat in het regeerakkoord. Onder meer zones langs het spoor worden genoemd als kansrijk.

Maar voor Cris van Dijk uit Dorst voelt het voorbijrazende treinverkeer nu al “als een aardbeving, en dat wel dertig keer per dag”. Hij woont in een nieuwbouwhuis op zo’n 100 meter van de Brabantroute.”

Lees hier het volledige artikel (bron: Nieuwsuur, 29 januari 2022)